Cikkek, írások, ajánlók

Kolmanskop gyémántjai

A Namíbiában található kisváros, Kolmanskop izgalmas története 1908-ban kezdődött. Egy Zacharias Lewala nevű bennszülött vasúti munkás a sínekről lapátolta el a szél által ráfújt homokkupacot, amikor a lemenő nap fényében csillogó köveket pillantott meg a földön. Megdöbbentő felfedezést tett, hiszen, mint nem sokkal később kiderült, a kövek gyémántok voltak.

Egy elfelejtett kapitány, akinek a neve: Szíriusz

László Endre volt, aki megalkotta Szíriusz kapitányt. Magáról a szerzőről nem sokat lehet tudni, festőként diplomázott, majd mozikarmesterséget tanult. Rajztanárként is tevékenykedett, majd animációs filmeket készített. 1959-1987 között pedig rendezte a nagysikerű Szabó család című rádiójátékot.

Város Bajorországban, amely egy kráterben épült. Nördlingen története.

Földünkön számtalan érdekes helyre bukkanhatunk utazásaink során, de egy Bajorországban található kis városkához bizony kevés helység hasonlítható. A furcsa települést Nördlingennek nevezték el, és azért vált híressé, mert a hasonló házakkal teleépült városka, egy nagyjából huszonöt kilométer átmérőjű, meteor által ütött kráterben található.

EL CAMINO

Talán nincs zarándokút, amely híresebb lenne ennél, és valószínűleg nincs is ember, aki ne hallott volna róla. A Caminót a köznyelv leginkább egyfajta tortúraként értelmezi, és bár lehetséges, hogy hatalmas erőpróba, a több, mint 800 kilométeres táv végig gyaloglása, a résztvevők legkevésbé így gondolnak erre a megpróbáltatásra. A Szent Jakab-út – mert valójában ez a valódi neve – Spanyolország északi részén halad végig, mígnem véget nem ér Santiago De Compostelában. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai.

Volt egyszer egy nyugalmasabb világ

“Olvasni nem azért érdemes, hogy “műveltek”, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”

A kereszt a sorsod

"A kereszt a sorsod (...). Nem mások teszik rád, te hoztad magaddal. Születni, élni, meghalni nehéz. Embernek lenni nehéz! S ha ezt tudod, és ha ebben mégis mélységes értelmet, sőt gyönyörűséget találsz, boldog ember leszel."

Az irodalom, mint önismereti fejlődésünk eszköze

Sokat beszéltek már róla, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az irodalom, és úgy általában a minőségi írások milyen pozitív hatással vannak személyiségünk fejlődésben.

A múlt irodalma, jövönk tükre?

Talán elmondhatom magamról, hogy otthonosan mozgok a hetvenes évek irodalmában. Abban az időben rengeteg science fiction regényt olvastam, az amerikai, ötvenes-hatvanas évekbeli fantasztikus irodalom aranykora akkorra ért ide hozzánk.

Mi rejtőzik a hó és a jég alatt?

Ha az Antarktisz szóba kerül, akkor eddig mindenki szeme előtt az jelent meg, hogy az egy felettébb hideg hely, emberi lakhatásra nemigen alkalmas, és az év túlnyomó részében állandó hóviharok tombolnak itt. Ehhez mérten mostanában egymást érik a híradások, hogy városnyi méretű jégdarabok szakadnak le a sark egybefüggő jégpáncéljából, és indulnak gyorsütemű olvadásnak.

Magunk választunk

Azt hiszem azért lettem tanácsadó és részben azért kezdtem el írni is, mert egy idő után számomra világossá vált, a világunk rossz irányba tart, és a gyorsuló életritmusunk menthetetlenül magával ragad minket is. Az emberek döntő többsége küzd valamilyen szorongásos tünettel, és cipel olyan terheket, amelyek viselése tovább nehezíti azt, hogy helyt tudjon állni élete több területén.

Mit tehetünk magunkért?

Amikor az ember még fiatal, egy hosszú út kezdetén áll, és telis-tele van álmokkal, vágyakkal. Aztán amikor túljut élete delén, akarva akaratlanul számvetést készít, és talán kissé rémülten veszi észre, hogy a mostani élete egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogyan azt fiatalkorában megálmodta.