Talán nincs zarándokút, amely híresebb lenne ennél, és valószínűleg nincs is ember, aki ne hallott volna róla. A Caminót a köznyelv leginkább egyfajta tortúraként értelmezi, és bár lehetséges, hogy hatalmas erőpróba, a több, mint 800 kilométeres táv végig gyaloglása, a résztvevők legkevésbé így gondolnak erre e megpróbáltatásra.

Vajon mit rejt a hatalmas kiterjedésű hó és jégsapka magában? Ennek jár utána az izgalmas Antarktisz-rejtély című regény.

A vasfüggöny még javában állt, és csodaszámba ment, ha egy-egy Arthur C. Clark, vagy Asimov regény a boltok könyvespolcára kerülhetett. Érdekes módon nem fanatikus űrhajós történetek voltak ezek, hanem a témán jóval túlmutatva, valamiféle társadalmi utópia kerekedett ki szinte minden regényből.

Miben segíthet nekünk az irodalom?

A sokat olvasó ember meglehetősen nagy előnyre tesz szert a nem olvasóval szemben. Hiszen akinek élete része az olvasás, annak a személyiségében egy idő után szembeötlő változások következnek be. Ez az elfoglaltság kivételes módon segít az önfejlesztésben, a helyes önismeret megtalálásában.

Furcsa dolog ez a sorssal. Ha úgy tekintünk az életünkre, mint egy kívülálló, akár észre is vehetünk valamiféle törvényszerűségeket. Valami fura mintázatot, mint egy szőttes, amelyben a motívumok szünet nélkül ismétlődnek.

A könyvek életekről szólnak, érzelmekről, hitről, álmokról, csalódásról és szerelemről, és ha jó a történet, a végén boldogan, de legalábbis szellemileg, lelkileg gazdagodva csukhatjuk be az éppen olvasott művet.

1